linguisthub logo

Albanian Glossary – Health Options

for Public Service Interpreting

A
A & E (Accident & Emergency) Casualty at HospitalAksidenti dhe Urgjenca Pavioni i Urgjencës
Abdominal pain (sharp, dull, cramp)Dhimbje barku
AbscessAbsces, lungë, i thatë; mbledh, formon lungë
AccumulateMbledh, grumbulloj, akumuloj
ACE Inhibitors (for High Blood Pressure)Frenues fermenti (1. lëndë që frenon ose vonon veprimin fizologjik 2. Nerv ngacmimi që frenon veprimtarinë e një organi) Në rastet e ngritjes së tensionit të gjakut dhe ndalimit të zemrës
Acidic IndigestionMostretje e thartuar/thartë
AcquiredI fituar gjatë jetës (jo i lindur) (për sëmundjet)
AddictionMani, prirje e sëmurë (për diçka)
Adenocarcinoma Primary lung cancerAdenokarcinomë (karcinomë në të cilën qelizat janë vendosur njëlloj si në gjëndrat) adenomë malinje
Adenoids and tonsilsAdenoide dhe bajame
ADH (Antidiuretic hormone)Hormon antidiuretik (që del nga hipofiza, i cili rrit thithjen e ujit nga veshka, duke ndaluar kështu humbjen e sasive të mëdha të ujit nga trupi)
AdmissionShtrim në spital; lejim; pranim
AfterbirthPas lindjes
After-pains see Braxton HicksDhimbje pas lindjes (të shkaktuara nga tkurrjet e mitrës)
Age LimitsKufi moshe; moshë maksimale/minimale
AgesMoshë, moshohem, plakem
AgoraphobiaAgorafobi (frikë patologjike nga sheshet dhe vendet publike)
AIDSSIDA
AilmentSëmundje
Airway impairmentDobësim, çrregullim i rrugës së kalimit të ajrit që arrin në mushkëri
AlbuminAlbuminë
Alcohol abuseShpërdorim, abuzim alkooli; Alcohol abuser – alkoolist
Algologo Specialist in treatment of painSpecialist në kurimin e dhimbjeve
Alimentary canalGypi/aparati tretës
AllergenAlergjen; lëndë alergji shkaktuese
AllergiesAlergji
Allowance for the Attendance of Special Education EstablishmentsNdihmë financiare për ndjekjen e Institucionit të Arsimit të Specializuar (për persona me nevoja të veçanta)
AlopeciaRënie ose mungesë qimesh
Alzheimer’s DiseaseSëmundja Alzajmer
Amalgam (Composite)Amalgamë, lidhje zhive që përdoret për mbushje dhëmbësh
AmniocentesisProcesi ku lëngu amniotik analizohet duke përdorur një gjilpërë bosh që futet në mitër, për të ekzaminuar anomalitë në embrionin që po zhvillohet
Amniotic FluidLëng amniotik
AnaesthetistMjek anestezist
Anaphalactic shockReagim alergjik shumë i fortë ku dalja e përhapur e histaminës shkakton ënjtje, shtrëngim/tkurrje të bronkioleve, pushim të zemrës, prishje të qarkullimit dhe ngandonjëherë vdekje
AnaphylaxisAnafilaksi (reaksion i fuqishëm i organizmit ndaj depërtimit të proteinave të huaja ose substancave të tjera)
Anastomosis see fistulaAnastomozë, bashkëgojëzim
Angina PectorisAngjinë e gjoksit (dhimbje e fortë prekordiale nga çrregullimet vazomotore)
Angiogram (or Angiography)Angiografi; 1) Përshkrim i enëve të gjakut dhe i enëve limfatike 2) rëntgenografi e enëve të gjakut
Ankylosing SpondylitisSpondilartrit ankilozues; sëmundja e Pjer-Mari- Strumpelit; sëmundja e Behterevit
Anorexia see BulimiaAnoreksi, humbje oreksi
AntenatalPrenatal, i paralindjes
Ante Natal care see Pregnancy BookKujdesi prenatal, gjatë paralindjes
Ante-Natal ClinicKlinikë prenatale
Antepartum BedsKrevatët e paralindjes
Anthrax Anthrax is the name of the bacteriaPlasje/dala e gjësë Anthrax është emri i bakteres
Antibodies their production develops immunityKundërtruptha Prodhimi i tyre zhvillon imunitetin
AntihistamineLëndë antihistaminike; barna që frenojnë veprimin e histaminës
ArmpitSqetull
Aortic valveKllapë/valvulë e aortës
Aphasia (loss of speech after a brain disease)Afazi; humbje e plotë ose e pjesshme e të folurit
ApnoeaMungesë frymëmarrje
AppendicitisApendicit, pezmatim i zorrës – shtojcë
AreolaAureolë, lëmth
ARM (Artificial rupture of the membranes)Çarje/plasje artificiale e cipave amniotike
ArthritisArtrit, pezmatim i kyçeve
ArthroscopyArtroskopi; kontroll i zgavrës së kyçeve me aparatin atroskop
Artificial Respiration (see CPR)Frymëmarrje artificiale
AsbestosAzbestozë (sëmundje mushkërish nga thithja e pluhurave të azbestit)
AssessmentVlerësim, kontroll
Assessor (DSS)Ekspert, vlerësues
AsthmaAstmë
Asthma attackKrizë astme
Anonymous Testing Centres – ATCQendra Anonime Testi – QAT
AtheromaAteromë
Athlete’s FootInfeksion i lëkurës midis gishtave të këmbës (në formë kërpudhe)
Atopic EczemaEkzemë atopike
Atrial FibrillationFijëzim treme
AtriumTreme
Audiogram (Audiometer) see OtoscopyAudiogram (për matjen e ndjeshmërisë së shqisës së të dëgjuarit)
AudiometryAudiometri (matja e ndjeshmërisë së shqisës së të dëgjuarit)
Auditory nerveNerv dëgjimor
Autosome see familial polyposisÇdo lloj kromozomi që nuk është kromozom seksi (Polipozë e trashëguar)
AwardedJap, dhuroj, caktoj, shpërblej
B
Babies with jaundiceFoshnje me verdhëz
Baby BluesGjendje e keqe shpirtërore pas lindjes së fëmijës
Baby ClinicKlinikë për foshnje
Baby colicKolikë e foshnjes (dhimbje barku e mprehtë)
BacillusBacil bakter në formë purtekëze
Background – Medical history see Case HistoryHistoria shëndetësore/mjekësore në të kaluarën
Back passage (Rectum)Zorrë e trashë
Balloon AngioplastyNjë balonë e fryrë kaluar në majë të një kateteri elastik, vendoset brenda hapësirës së arteries së prekur, në vendin e sëmundjes, nën kontrollin e radiografisë; kateterizim
BandageFashë; fashoj
BariumBarium
Barium enemaKlizmë barium
BCG vaccineVaksinë kundër turbekulozit
Bed panOturak
Bed railsParmakët e krevatit
Bed Sores (or pressure sores)Dhimbje/pezmatim që shkaktohet nga shtrirja në krevat për një kohë të gjatë në të njëjtin pozicion
Bed Wetting (enuresis)Urinim i pavullnetshëm (në krevat)
Belching (or burping)Gromësirë, gogësimë
Benefit for Specific RisksNdihmë në rreziqe të veçanta
BenefitsNdihma Financiare; përfitimet
Benefits Agency (BA) (DSS dept. responsible for the administration of benefits)Agjensia e Ndihmës Financiare
Benefits in kind (DSS) (sin. Benefits in Cash)Ndihmë financiare në të holla
Benign see malignantBeninj, jo i rrezikshëm
Benign Prostatic HyperplasiaHiperplazi prostatike jo e rrezikshme
Benign Prostatic hypertrophyHipertrofi prostatike jo e rrezikshme
BereavementHumbje e madhe
BileTëmth, vrer
BilirubinBilirubinë, pegment i kuq i tëmthit
BiopsyBiopsi
Birth ControlRregullim/planifikim/kufizim i lindjeve
Birth DefectE metë/defekt nga lindja
Birth-MarkShenjë, nishan
Birth Record BookletRegjistri i regjistrimeve të lindjeve
BismuthBismut
Black outVerbim; bllokim truri; humbje ndjenjash; humbje e kujtesës
BladderFshikës; fshikës urine
Blind spotPikë e hyrjes së nervit optik në retinë; e ndjeshme ndaj dritës
BlistersFlluska
BloatingFryrje; mufatje; bymehet
BlockageZënie, bllokim
Blood-borne pathogensPatogjen/shkaktim sëmundje nga gjaku
Blood clotTromb gjaku; shuk gjaku; droçkë
Blood ClottingTrombje e gjakut
Blood CountAnalizë gjaku
Blood Glucose Monitoring SystemSistem vëzhgues i glukozës së gjakut
Blood PressureTension gjaku
Blood streamSistem i qarkullimit të gjakut
Blood testAnalizë e gjakut
Blood & Urine SpecimensAnaliza të gjakut dhe urinës
Blood vesselEnë gjaku
Blurred visionShikim i mjegullt/turbulluar/errësuar
BMI (Body Mass Index)Treguesi i dhjamrave të trupit
Body having to be transferredTrupi duhet të transferohet
BoilsZiej, zien
Bone marrowPalcë e kockave
Bonus for Reason of DisabilityKompensim për personat e paaftë
Bony SpinesShtyllë kockore
Booster (vaccine)Vaksinë suplementare
Bouts of breathlessnessÇastet pa frymë, duke gulçuar
Bovine spongiform encephalitis (BSE)Encefalit poroz i gjedhit
BowelsZorrët
Bow legs and knock kneesKëmbështrembër / Shtrembërim i gjurit nga jashtë dhe gjunjë të lakuar nga brenda / kthyerje e gjurit nga brenda
BracesTel (për drejtimin e dhëmbëve), tel dhëmbësh
Brachial arteryArterie e krahut (që i përket krahut)
Brain damageDëmtim truri
Brain nervous systemSistemi nervor i trurit
Brain StemTrung i trurit
Braxton Hicks ContractionsTkurrje të dobëta të herëpashershme të mitrës që ndodhin gjatë shtatzanisë
Breast CancerKancer i gjoksit
Breast feed, toI jap gji foshnjes, ushqej me qumësht gjiri
Breast feedingUshqim me qumësht gjiri
Breast ScreeningEkzaminim i gjoksit
Breech BirthLindje podalike, lindje me mollaqe
Breech presentationParaqitje me vithe (e fetusit)
BridgeUrë
BrittleI brishtë, i thyeshëm
Broken skinLëkurë e rënë
BronchioleBronkiole
BronchitisBronkit
Bronchogenic carcinoma Primary lung cancer (smokers or non-smokers) Karcinomë/kancer bronkogjenik (me origjinë bronkiale)
BronchoscopyBronkoskopi
BronchusBronk
BruisingVend i mavijosur, i vrarë
BSE (Bovine Spongiform Encephalopathy) see CJDEncefalopati/sëmundje truri poroze e gjedhit
Buccal cavityZgavër e faqes, e bulçive, e gojës
Build upFormoj gradualisht; mblidhen
Bulimia (Binge-eating)Pangopësi
BunionsFryrje, ënjtje e dhimbshme në gishtin e madh të këmbës
BursitisBursit
By-pass OperationOperacion i urës (operacion kirurgjik për të hapur një rrugë alternativë që ndihmon për qarkullimin e gjakut)
By-pass Operation (Heart)Operacion i urës (Zemra)
C
CaecumZorrë e verbër
CaesareanPrerje cezariane
Calculi (stones)Gur, kalkul
CallusesKallo e kockës
Calpol (see paracetemol)Paracetamol
Campylobacter enteritisEnterit /pezmatim i zorrës të një lloj bakteri, duke përfshirë speciet përgjegjëse për dështimin tek kafshët dhe helmimin e ushqimit tek njerëzit
Cancer of the CervixKancer i qafës së mitrës
CannabisBimë kanabis; Drogë kanabis
CannulaTub, gyp
CAPD (Continuous ambulatory Peritoneal dialysis)Dializë peritoneale lëvizëse e vazhdueshme DPLV
CarcinogenKancerogjen, që shkakton kancer
Cardiac ArrestPushim zemre
CardiologyKardiologji
Cardiomyopathy (Hypertrophic obstructive cardiomyopathy) Kardiomiopati
Care at homeKujdesi në shtëpi
Caries (tooth decay)Karies, gërryerje, kalbje e dhëmbit
Carpal boneKockë karpal/trinor
Case historyRegjistër i historisë së një personi (pacient)
Cash BenefitsNdihmë financiare në të holla
CasualtyPavioni i urgjencës
Cataracts (see lens of the eye)Katarakt, perde në sy
CatheterKateter
Cell DamageDëmtim i qelizës
CentilleShpërndarje e statistikave të dendësisë (qindëshet)
Cephalic presentationParaqitje me kokë (e fetusit)
Cerebral palsyParalizë trunore
Cerebrospinal Fluid (CSF)Lëng truroshpinor
Cervical painDhimbje e qafës/qafore
Cervical ScreeningEkzaminim i qafës
Cervical vertebrae (neck) see lumbar vertebraeRruazë e qafës
CervixQafë, zverg; 2) Qafë e mitrës
Chapped or broken skinLëkurë e plasaritur ose e rënë
Check upKontroll
Chest cavityZgavër e gjoksit, zgavër e kraharorit
Chest infectionInfeksion i kraharorit
Chest TightnessTendosje/shtërngim i kraharorit
Chest X-rayRadiografi e kraharorit
Chickenpox see smallpox, measlesLi e dhenve
ChilblainMorth
ChildcareKujdesi për fëmijët; kujdestari
Child BenefitNdihmë financiare për fëmijët Pagesë e rregullt nga shteti për prindërit e fëmijës deri në një moshë të caktuar
Child MaintenanceMbajtje e fëmijës
ChildminderKujdestar personal për fëmijën
Children with learning disabilitiesFëmijë me paaftësi përvetësimi
Children’s Home Orphanage or Boarding SchoolShtëpi Fëmije
Child Support Agency (CSA)Agjensia e Përkrahjes për Fëmijët (APF)
ChiropodistMjeku i këmbëve dhe sëmundjeve të tyre
ChitosanSubstancë kimike që gjendet në qelizat e murit te kërpudhat
ChlamydiaKlamidia (një bakter shumë i vogël parazit, që si një virus kërkon mekanizmat biokimikë të një qelize tjetër për të riprodhuar)
ChokeMbytem, asfiksohem
CholangiographyKolangiografi (radiografi e kanalit të tëmthit, që përdoret për të përcaktuar vendndodhjen dhe të identifikojë një pengesë)
CholecystectomyHeqje (kirurgjike) e fshikës së tëmthit
ChondritisPezmatim i kërceve
Chorionic villus samplingAnalizë korionike e qimeve/pushit
Cigarette smokingPirja e duhanit
Cirrhosis of the liverCirrozë e mëlçisë
Clearout (incision)Prerje, çarje
Clearout (2)Heqje, zbrazje
CJD see BSESëmundja Creutffeldt – Jakob
Clavicle (collarbone)Kularth, klavikul
Claw FootKthetra
ClearancePastrim
Cleft PalatePalatoskizë; e çarë e lindur e qiellzës
Clinical PsychologistPsikolog konsulent
Clip (to measure oxygen level)Kapëse, Matës i nivelit të oksigjenit
ClogPengojcë, pengore
CloningOrganizëm i përftuar me ndarje
Club footShtrembërim i këmbëve
ClumsinessNgathtësi
CNS (Central Nervous System) consists of the encephalon (brain) contained within the cranium and the medulla spinalis (spinal cord)Sistemi Nervor Qendror
Coarse hairFlokë të ashpër; të trashë
CoccyxKockë e bishtit
CochleaKërmill i veshit
Coil or IUD see Hormonal Intrauterine systemSpirale, tub spiral ose pajisje brendamitrore
Cold see InfluenzaFtohje, rrufë
Cold Sore see Herpes simplex virusHerpes i buzëve
ColitisKolit
Collapsed lungMushkëri e dëmtuar (bie nga brenda dhe bëhet e rrafshtë dhe boshe)
Collarbone (clavicle)Kularth, klavikul
ColonZorrë e trashë, qarke
ColonoscopeKolonoskop (instrument për ekzaminimin e zorrës së trashë)
Colonoscopy Visual exam of the colonKolonoskopi (ekzaminimi vizual i zorrës së trashë)
ColostomyKrijim me operacion i një fistule të zorrës së trashë në sipërfaqen e trupit
ColostrumKolostrum/Kulloshtër (sekrecioni i parë nga gjëndrat e qumështit pas lindjes, i pasur në kundërtruptha)
Colour blindPaaftësi për të dalluar ngjyrat; mosdallim i ngjyrave
Colposcopy Visual exam of the vagina and cervixKolposkopi (ekzaminim i vaginës dhe qafës së mitrës me kolposkop)
Community Mental Health NursesInfermiere shtëpie për sëmundjet mendore (psikiatrike)
Community Mental Health TeamEkipi i vizitave në shtëpi për sëmundjet mendore (psikiatrike)
Community MidwifeMami shtëpie (infermiere me dëshmi shtetërore me kualifikim të veçantë në profesionin e mamisë, e cila ushtron profesionin e saj në spital dhe banesa)
Community NurseInfermiere shtëpie
Community Psychiatric NurseInfermiere shtëpie për sëmundje psikiatrike
Concave & Convex LensesLente të lugëta dhe të mysëta
Condom (Sheath)Prezervativ
CongenitalI bashkëlindur, i lindur
Congenital absence limbsI lindur pa gjymtyrë
Consent FormFormular i aprovimit; dhënies së lejes
Constant Attendance SupplementPagesë shtesë për pjesëmarrje/kujdes të vazhdueshëm
ConstipationKapsllëk
ConsultantKëshillues, konsulent
Contact LensesLente kontakti (brenda në sy)
ContinencePërkorë, vetpërmbajtje, përmbajtje
Continence Nurse see IncontinenceInfermiere për persona me urinim të pavullnetshëm etj..
ContraceptionKontracepsion, ruajte nga mbetja shtatzënë; pengim i mbetjes shtatzënë
ContraceptiveKontraceptivë, barna kundër mbetjes shtatzënë
Contributory SchemesFonde pensioni (me kontributin e punonjësve)
Contusions, bruiseShenjë e një dërrmimi, shembje, vend i mavijosur, e vrarë
CornsKallo
Coronary Artery By-PassUra e arterieve koronare (kunorore) të zemrës
Coronary By-passUra e arterieve koronare (kunorore) të zemrës
Coronary Heart Disease (CHD)Sëmundje e arterieve koronare të zemrës
Coronary InsufficiencyPamjaftueshmëri funksionale e koronareve
Coronary SurgeryKirurgji koronare
Cot death syndromeSindrom e vdekjes së foshnjes në gjumë
CPR (Cardiopulmonary resuscitation)Rigjallërim, ringjallje kardiopulmonare (e zemrës dhe mushkërive)
Cradle Capsin. Infantile seborrhoeic dermatitis Pezmatim seborrik i lëkurës tek foshnjet
CrampNgërç, spazëm; dhimbje barku
CraniotomyKraniotomi, copëtim i kafkës së fetusit (në lindjet patologjike)
Cremaster MuscleMuskul testikular, muskul i herdhes
CremationDjegie
CRF (The Code of Federal Regulations)Kodi i Rregullores Federale (KRF)
CRF’s (Case Report Forms)Formularë të Shënimeve Mjekësore Individuale
Crohn’s DiseaseSëmundje e Kronit; ileit fundor
Crown (on tooth)Kurorë dhëmbi
Crow’s feetRrudha në anët e syve
Crush Injuries sin. Crush SyndromeDërrmime, dëmtime, shtypje
CrutchShtrat (i pantallonave); 2) patericë, mbështetëse
CT Scan (Computerised Tomography Scanning)Skanografi e komjuterizuar e tomografisë
Cut outHeq, qëroj; i zë vendin
CystCist, kist
Cystic FibrosisFibrozë e qeskës/e fshikës
Cystitis (inflammation of the bladder)Cistit, pezmatim i fshikës urinare
CystoscopeCistoskop
CystoscopyCistoskopi (shikim me cistoskop i fshikës urinare)
D
DamageDëmtim, cënim
DandruffZbokth, shqimth
Day CentresQendër e specializuar për pleq e handikapatë
Day care centreÇerdhe fëmijësh
Day NurseryÇerdhe ditore
Day patientPacient ditor (qëndron i shtruar në spital vetëm gjatë ditës)
Day HospitalsSpitale ditore (ku pacienti merr kujdes mjekësor por nuk qëndron gjatë natës. Zakonisht janë spitale për kurimin e personave të moshuar dhe atyre me sëmundje mendore)
D & C (Dilatation and Curettage)Zgjerim dhe kuretazh/gërryerje/pastrim
Death GrantNdihmë financiare nga qeveria për shpenzimet e varrimit
DefibrillatorDefibrilator (aparat për ndalimin e fijëzimit të zemrës duke dhënë goditje të kontrolluara nga korenti për të lejuar rikthimin e ritmit normal)
DelusionsFiksim, ide fikse, iluzion
DengueEthe tropikale
Dependent children or their equivalentFëmijët vartës; që janë në ngarkim
Dermatology (Skin)Dermatologji
Dettox (from drugs)Detoksikim, largim i helmeve
Dettox (with methadone)Detoksikim me ndihmën e një produkti zëvendësues mjekësor
Development checksKontroll i zhvillimit/rritjes/ecurisë
Diabetes mellitusDiabet i sheqerit, sëmundje e sheqerit
Diabetic comaKomë diabetike
Diabetic PregnancyBarrë/shtatzani diabetike
DialysisDializë
DiaphragmDiafragmë; membranë; diafragmë kontraceptive
DiarrhoeaDiarré; bark; heqje barku
DieticianDietist
Diminished mobilityLëvizshmëri e zvogëluar/pakësuar
Disability AllowanceNdihmë financiare për personat e paaftë
Disability Living AllowanceNdihmë financiare për personat e paaftë
Disabled (invalid) PensionPension për personat e paaftë
Discharge (from hospital)Dalje nga spitali; nxjerr dikë nga spitali
Discharge (from wound)Nxjerr; lëshon (plaga gjak)
Discharge (from vagina)Të bardha; sekrecione të bardha
Disease an objective condition for the physicianSëmundje; dobësi
Dislocations, Sprains and StrainsZhvendosje/dalje nga vendi, ndrydhje dhe përdredhje
District NurseInfermiere shtëpie
DiverticulitisDivertikulit (pezmatim i divertikulit)
DiverticulosisDivertikulosis (gjendje ku divertikujt janë të pranishëm në zorrë pa dhënë shenjë pezmatimi)
DiverticulumDivertikul (xhep që del nga një organ gypor)
DizzinessMarrje mendje; marramendje
Doppler StudyStudimi Dopler
Down SyndromeSindroma Down
DressingFashoj; fashim; mjekim
DripLëng që pikon; bie pikë-pikë, kulloj
DroolJargë, jargëzoj
DropletsPikël, pikëz
DrowsinessTë qenët i përgjumur
Drug Prevention Advisory ServiceShërbimi Këshillues i Parandalimit të Drogës
Dry SkinLëkurë e thatë
DSS (Department of Social Security)Shërbimi/Sektori i Sigurimeve Shoqërore
Due date (for birth)Data e pritjes së lindjes
Duodenal ulcerUlcër e zorrës dymbëdhjetëgishtore/duodenit
Dust mitesKëpusha shumë të vogla pluhuri (që jetojnë në pluhur)
Dutch capDantellë grash tradicionale hollandeze
DysphagiaDisfagji; gëlltitje e vështirësuar
DysenteryDizenteri
E
Ear canalKanal i veshit
Ear DrumDaulle e veshit
Early DetectionZbulim/diktim që herët; para kohe
Early Retirement Pension (With Bonus)Dalje në pension para kohe
Early treatmentKurim në të filluar/që herët
ECGElektrokardiogramë; ekagé
EchocardiographyEkokardiografi
Ectopic pregnancyShtatzani ektopike/e zhvendosur
EczemaEkzemë
EEGEzhé, elektroencefalogramë
Elderly patientsPacientë të moshuar
Electroencephalography also called EEGEzhé, elektroencefalografi
Emergency LineLinjë telefoni në raste urgjence
Emotional abuseAbuzim emocional
EmphysemaEmfizemë
EncephalitisEncefalit, pezmatim i trurit
Endocrinology Hormones (Glands)Endorkinologji
Endoscopic surgeryKirurgji endoskopike
EnemaKlizmë
EngagementAngazhim
EnlargedE zmadhuar
ENT (Ear, Nose & Throat)Veshi, Hunda dhe Fyti
Enteral feeding bottle studyStudimi i të ushqyerit në zorrë me shishe (Pacientëve që nuk ushqehen në mënyrë normale, mund t’i jepet ushqim me anë të tubave/gypave në zorrë)
EnteritisEnterit; pezmatim i zorrëve
EntitlementE drejtë
EpiduralEpidural, që ndodhet mbi
EpisiotomyEpiziotomi (prerje, çarje kirurgjikale e vulvës)
Erectile DysfunctionÇrregullim i ngritjes, tendosjes
ErythrocyteEritrocit, rruazë e kuqe e gjakut
Eustachian TubeGyp dëgjimor, gyp i Eustakut
Evaluating organsOrganet e vlerësimit
ExtendableQë mund të zgjatet
External EarLlapë e veshit; vesh i jashtëm
EyeballKokërdhok i syrit
Eye dropsPikatore
EyelashesQerpik
EyelidsQepallë
Eye shieldMbrojtëse syri
Eye socketGropë e syrit
F
FailureDobësim, lëshim, dëmtim, prishje
FaintingVilani; zali, i dobët; më bie të fikët
Familial Polyposis see autosomePolipozë, polipozit
Family AssistanceNdihmë sociale për familjet
Family Case WorkerPunonjës social për familjet
Family Medical History see case historyHistori e shëndetit të familjes
Family Planning ClinicKlinika e planifikimit të familjes
Family SupportPërkrahje/mbështetje familjare
Foetal DistressAsfiksi fetale; vuajtje fetale
FeverishMe temperaturë, me ethe
Filling (tooth)Mbushje dhëmbi
First AiderNdihma e Shpejtë/parë
FistulaGyp, tub, fistul
FitKrizë, të goditurit, të rënët
Flat FootDystaban; shputë e rrafshët; këmbësheshtë
Flat Rate Monthly BenefitNdihmë financiare mujore e prerë(e fiksuar)
Flatulence (wind)Gazra stomaku; fryrje; vanitet
FleasPleshta
FloppyI flashkët; i lëshuar
Flu and coldRrufa/gripi dhe të ftohurit
Flu vaccineVaksina e rrufës; gripit
FlushesSkuqje, buisje; nxehtësi në trup
Folic AcidAcid folik
Follow up ConsultationsKonsultime Pasuese
FontaneleBut i kokës
Food PoisoningHelmim ushqimi
Foot to Mouth DiseaseSëmundja e gjësë së gjallë, stomatit aftoz
Forceps DeliveryLindje forceps
Formal Complaints BookLibër i Ankesave Formale
Foster FamilyFamilje birësuese
FosteringBirësim; kujdesje
FracturesThyerje; çarje
Fracture ComminutedThyerje thërmuese/copa-copa
Fracture – compoundThyerje e ndërlikuar
Fracture – greenstick (common in children)Infraksion; thyerje kocke jo e plotë
Fracture – impactedThyerje e rrasur, e ngjeshur
Fracture – stressThyerje nën ngarkesë (kur ushtrohet ngarkesë)
Frames (glasses)Skelet
Functional disorderÇrregullim funksional
Funeral Grant (one lump sum)Ndihmë financiare për shpenzimet e varrimit
Funeral PaymentPagesë funerali
Fungic InfectionInfektim në trup që i ngjan kërpudhës
G
Gall-bladderFshikëz e tëmthit
GallstonesGurë tëmthi
GarglesBëj gargarë; gargaris
Gastric ulcerUlcër e stomakut, gastrike
General AnaestheticAnestetikë e Përgjithshme
General Social Security SchemeSistemi i Përgjithshëm i Sigurimit Social
Gene replacement therapyTerapi e zëvendësimit të gjeneve/geneve
Genetic make upFormim gjenetik (i individit)
Genetic modified foodsUshqime të modifikuara gjenetike
Geriatric (Elderly People)Gjeriatri, shkenca e moshës së thyer; gjerontologji
German Measles (rubella) see RashRubeolë
GingivitisMalcim nullesh (pezmatim i mishit të dhëmbëve)
Glandular feverMononukleozë infektive
GlaucomaGlaukomë (gjendje në të cilën humbet shikimi nga tensioni i lartë i syrit)
Glucose Tolerance testAnalizë e rezistencës/kufirit të glukozës
Glue EarNgjitje/bashkim i tubave të veshëve (Bllokim i tubit/gypit të Eustakut me mukus/jargë që ndodh zakonisht tek fëmijët dhe shkakton dëgjim të dobët)
Glue sniffingNuhatje/Marrje erë e zamkës (avuj intoksikues nga tretësit e zamkës/ngjitësve)
Goitre, goiterGushë; strumë
GonorrhoeaGonorre (sëmundje infektive që transmetohen në rrugë seksuale)
GoutCermë, përdhes
GP (General Practitioner)Mjek i Përgjithshëm, Patolog
GraftTransplantoj; organ i transplantuar
Grant (eg. DSS grant)Ndihmë financiare; bursë, subvencion
Gratuitous TortureTorturë e pa shkak, pa arsye, e panevojshme
GriefHidhërim, pikëllim, brengë
GroinIjë, regjion inguinal
GrommetsFiliqe metalike
GUM ClinicKlinikë mjekësore Urogjenitale; Urinogjinore; Ujëhollogjinore
Guthrie / PKU TestAnaliza e fenolketonurisë (analizë e një pike gjaku për të eliminuar prezencën e fenolketonurisë) Fenolketonuria është një pamundësi e trashëguar për të shkëmbyer fenolalaninë, e cila mund të shkaktojë dëmtime të trurit dhe sistemit nervor)
Gynaecology (Reproductive system)Gjinekologji
H
HaematemesisTë vjellët gjak
HaemodialysisHemodializë
HaemophiliaHemofili
Hakim & Adams SyndromeSindromë e Hakim-it dhe Adam-it
HalitosisFrymë me erë të keqe nga goja
Hand-held urinalsPajisje urinimi (oturak) që mbahet me dorë
HandicappedMe të meta; invalid
HangoverDhimbje koke nga të pirët
Hare lipBuzë të shtrembëra; buzë si të lepurit
Hay Fever (seasonal allergic rhinitis)Alergji/rrufë nga bari
Head lice (nits)Morra koke
Health AdviserKëshilltar/Konsulent Shëndetësor
Health AuthorityAutoritet Shëndetësor (lokal)
Health CareKujdesi Shëndetësor
Health CentreQendër Shëndetësore
Health ChecksKontrolle Shëndetësore
Health FeaturesVeçori/Tipar Shëndetësor,
Health InspectorInspektor Shëndetësor
Health insuranceSiguracion Shëndetësor/ Sigurimet Shëndetësore
Health VisitorInfermiere shtëpie
Hearing AidAparat dëgjimi; audiofon
Heart Attack Blockage in the coronary arteries, some of the heart muscle diesKrizë zemre
Heart diseaseSëmundje zemre
Heart failureNdalim zemre, pushim zemre
Heart ImagingImazhe të zemrës; fotografi elektronike e zemrës
Heart MassageMasazh i zemrës
Heart is ‘Pounding’Rreh zemra, Zemra po ‘rreh’
HeartburnUrth, djegësirë stomaku, thartirë stomaku
Heel-prick testAnalizë e thembrës me shpim
Help to Family and Child SchemeSistem/projekt për të ndihmuar Familjet dhe Fëmijët
HemiplegiaParalizë e njërës anë të trupit
Hemoglobin AssayProvë hemoglobinë
Hepatitis in boundary layerHepatit në shtresa të palëvizshme lëngjesh
Hepatopathy (liver disease)Hepatopati; sëmundje mëlçie
Herbalist Dealer in medicinal herbsPerson që merret me bimë mjekësore;bimë barishtore
HereditaryI/e trashëguar, trashëgimor
Hereditary DiseaseSëmundje e trashëguar
Hernia – FemoralHernie e kofshës
Hernia – HiatusHernie hiatus; hernie hiatale
Hernia – InguinalHernie inguinale; e regjionit të vetes
Hernia – UmbilicalHernie e kërthizës
Herpes (genital)Herpes (formim fshikëzash të vogla në grumbuj)
Herpes simplexHerpes i thjeshtë
Herpes simplex virusVirus i herpesit të thjeshtë
HiatusHiatus, vrimë, hapje, çarje, zbrazëti
Hib vaccineVaksinë kundër bakteres që shkakton meningjitin tek fëmijët
HiccupsLemzë; më zë lemza
High blood pressureTension i lartë i gjakut
High Density Lipoproteins (HDL’s) see Low Density LipoproteinsLipoproteina me Dendësi të Lartë
High turn over wardPavijon me dyndje/qarkullim të lartë
Hijacked cellQelizë e marrë/e rrëmbyer
Hinge jointsNyjëtim/kyçe të kapur
HipKëllk, ijë, legen
HistologyHistologji
HIVVirus që shkakton Sidën; Virusi i Mungesës së Imunitetit Njerëzor
HIV TestTesti/Analiza për virusin që shkakton Sidën
Home care Nurse (or worker)Infermiere shtëpie
Home helpPerson i punësuar të ndihmojë në shtëpinë e dikujt tjetër
Home visitsVizita shtëpie
Hormonal Intrauterine systemSistemi Brendamitror Hormonal
Hormone Replacement TherapyTerapi Zëvendësuese e Hormoneve
HospiceBujtinë, azil, strehë për udhëtarë
Hospital GownFustan/këmishë spitali
Host cellQeliza bartëse; strehuese
Hot FlushesNxehtësi në trup; ndjenjë të nxehti (zakonisht si simptomë e menopauzës)
HouseholdFamilje, shtëpi, vatër, banorët e shtëpisë
Housing BenefitNdihmë e sigurimit të banesës/banimit
Humanitarian Daily RationRacion Ditor Bamirës/Humanitar
Human Papilloma Virus (HPV)Virusi i papillomës/tumorit beninj njerëzor
Hypermetropia see MyopiaHipermetropi (difekt i shikimit)
HyperthyroidismHipertiroidizëm
Hypertrophic obstructive cardiomyopathyKardiomiopati penguese e hipertrofizë
HypothyroidismHipotiroidizëm
HypoInjeksion nën lëkurë; 2) kripë fiksuese (në fotografi); Mungesë, masë e vogël, mungon

I

Ileostomy (or urostomy) sin. Ileal Conduit

Ileostomi, operacion i zorrës së hollë

Ileum (intestine)

Ileum, pjesa e poshtme e zorrës së hollë

Ill Health

Shëndet i keq

Illness see Disease (depends on the subjective perception of the patient)

Sëmundje, gjendje e keqe shëndetësore

Immunization see Booster

Imunizim

Immunosuppressant drugs

Drogë që ndalon/bllokon një imunizim

Impetigo Contagious bacterial skin infection

Impetigo (sëmundje ngjitëse e lëkurës që shfaqet me pustula të veçuara)

Impotence

Impotencë, paaftësi seksuale, pafuqi

Incapacity Benefit

Ndihmë financiare për të paaftët

Incision

Prerje, çarje

Income Support

Ndihmë financiare nga shteti për ata persona me të ardhura të pakta

Incontinence

Mospërmbajtje, mungesë vetëpërmbajtjeje; mosmbajtjeje

Indigestion (dyspepsia)

Mostretje, keqtretje (e ushqimit), dispepsi

Induction

Hyrje, induksion

Inflammatory Bowel Disease

Sëmundje e Pezmatimit të Zorrëve

Influenza

Grip

Informed Consent

Lejim/Miratim i Njoftuar/I vënë në dijeni

In-growing toe nail

Thonj të gishtave të këmbës që rriten nga përbrenda

Inhalers

Aparat për thithje ilaçi

Inhaler (Blue – Reliever)

Aparat ngjyrë blu për thithje ilaçi (lehtësues)

Inhaler (Brown – Preventer)

Aparat ngjyrë të kaftë për thithje ilaçi (parandalues)

Inlay

Vesh, aplikacion; 2) zbukuroj

Inner Ear

Vesh i brendshëm

Inpatient

I shtruar (në spital)

Intensive Care Unit

Reparti i Reanimacionit

Inter costal muscle

Muskul ndërbrinjor

Intestinal loop

Lak intestinal/i zorrëve

In the patient’s best interest

Për dobinë më të mirë të pacientit

Intravenous treatment

Mjekim brendavenor, intravenoz

Irritable Bowel Syndrome

Sindromë e Pezmatimit të Zorrës

Iron deficiency anaemia

Anemi e mungesës së hekurit

Ischaemia

Iskemi, anemi lokale

IVP (intravenous pyelogram) (special kidney X-ray)

Pielografi intravenoze, brendavenore

J

Japanese Encephalitis

Encefalit Japonez; pezmatim i trurit

Jaundice

Verdhëz, të verdhët

Jaw

Nofull; grykë

Jawbone

Kockë e nofullës

Jittery

Nervoz, i shqetësuar, i paqetë

Job Centre

Qendër Pune (për të kërkuar punë); Zyrë punësimi

Job Seekers Allowance see unemployment benefit

Ndihmë papunësie

Joint

Nyjë, kyç, artikulacion

K

Ketones

Trupat ketonik

Ketonuria

Acetonuri (eliminim i një sasie të madhe trupash acetonik në urinë)

Keyhole bypass surgery

Kirurgji endoskopike për të hapur një rrugë alternativë që ndihmon për qarkullimin e gjakut

Keyhole surgery see Endoscopic surgery

Kirurgji endoskopike

Kick Chart

Diagramë/Tabelë e gjuajtjeve me shkelm

Kidneys

Veshkat

Kidney Stones

Gurët e veshkave

L

Laboratory Test

Analizë laboratorike

Labour

Lindje; dhimbjet e lindjes

Larynx and Pharynx

Laringu/gurmazi dhe faringu/fyti

Laughing Gas

Gaz gazmor; Përzierje gazi që përdoret si anestezi gjatë lindjeve dhe disa proceseve dentale. Formula N2O.

Lazy Eye

Sy me shikim të dobët

Legionnaire’s disease

Sëmundja e Legjionarit, (një formë pneumoni bakterale që përhapet kryesisht në pikat e ujit nëpërmjet ajrit të kondicionuar dhe sisteme të ngjashme)

Length-wise

Për gjatësi, së gjati

Lens of the eye

Thjerrëz, lente sysh; kristali i syrit

Leprosy

Lebër, lebroz

Letter of referral

Letër referuese

Lice (louse) see head lice

Morri i kokës

Lifelong

I përjetshëm, i tërë jetës

Lifespan

Jetëgjatësi

Lifetime Monthly Benefit

Ndihmë mujore gjatë jetës

Lining (uterus)

Vijë, linjë (mitër)

Lip Read

Kuptoj nga lëvizjet e buzëve

Litholysis

Litolizë

Lithotripsy

Litotripsi

Live Birth

Lindje e gjallë (fëmija lind i gjallë)

Liver

Mëlçi

Local Health Centre

Qendra Shëndetësore Lokale

Local Practice Nurse

Ndihmësinfermiere lokale

Locked-in syndrome

Sindromë e gjendjes vegjetative vazhduese të dëmtimit të trurit

Long Sight see short sight

Dritëgjatë, presbit

Long Term Care (LTC)

Kujdes Afatgjatë

Lozenges

Hape, tabletë

Low density Lipoproteins (LDL’s) see High Density Lipoproteins

Lipoproteina me Dendësi të Ulët

Lubricate

Lubrifikoj, lyrësoj, vajis

Lumbar pain

Dhimbje e mesit

Lumbar Vertebrae see thoracic vertebrae

Rruazë e belit

Luncheon Club

Klub dreke

Lung

Mushkëri

Lung Transplant

Transplatim Mushkërish

Lymph

Limfë

Lymph nodes

Nyjë limfatike

Lymphocytes

Limfocit

M

MacMilan Nursing Service (specialist) (are all clinical nurse specialists – cancer)

Shërbimi i Infermierisë MacMilan (Specialistë të sëmundjes së kancerit)

Macular disease (Eye disease)

Sëmundje e syve (njollë)

Magnetic Resonance Imaging (MRI Scan)

Imazhet Magnetike Rezonancë

Major see Minor

Kryesore, më e madhe

Malabsorption Syndrome

Sindromë e keqpërthithjes

Malaise

Gjendje e sëmurë, pafuqi

Malaria

Malaria

Malignant

I lig, i keq, i dëmshëm; malinj

Malleus

Një kockëz e vogël në veshin e mesëm e cila përcjell dridhje, lëkundje të daulles së veshit në kudhër

Mammography (mammogram)

Mamografi (mamogram); Grafi ekzaminuese në gjinjtë e femrave, për kancerin e gjoksit

Manic-depressive illness

Sëmundje depresive maniake

Marie Curie Cancer Care Nurse

Infermiere Marie Curie e kujdesit për sëmundjen e kancerit

Mastectomy

Heqje/operim gjiri

Match

E barabartë, përshtat, çiftoj

Maternity Allowance (paid by DSS in the UK) see statutory paternity pay

Ndihmë për nënat që lindin

Maternity Grant (In UK – lump sum of £300 paid before or upto 60 days after the birth)

Ndihmë financiare për nënat që lindin

Maternity, Paternity and Adoption Benefits

Ndihmë për nënat, baballarët dhe adoptimet

Meals on wheels

Ushqime të gatuara për të moshuarit ose të paaftët, të cilët nuk mund të gatuajnë vetë

Measles see German Measles

Fruthi

Meconium

Mekonium, të dalat e të porsalindurit; Opium

Medical Deliberation

Shqyrtim, diskutim mjekësor

Medical Officer

Oficer Mjekësor

Melanoblastoma

Melanoblastomë

Melanoma

Melanoma (tumor i qelizave melanin, veçanërisht tumor malinj që shoqërohet me kancerin e lëkurës)

Meningitis

Meningjit

Menstrual Cycle – Period

Cikli i menstruacioneve, periodat

Mental illnesses

Sëmundje mendore

Metastasis

Metastazë

Meter dose Inhaler

Aparat për thithje ilaçi me dozë matëse

Microorganisms

Mikroorganizma

Middle ear

Veshi i mesëm

Midwife

Mami, mamia

Migraine

Migrenë

Mild laxative

Pastrues, laksativ i butë

Milk Teeth

Dhëmbët e qumështit

Milk Vouchers

Bono/kupona për të blerë qumësht

Minor

I vogël, i mitur; jo në moshë madhore; e parëndësishme

Miscarriage

Dështim (pa dëshirë)

Mitral valve

Kllapë tremobarkushore e majtë (në zemër)

MMR Vaccine

Vaksina kundër fruthit, shytave, rubeolës

Monitoring (1)

Kontroll, vëzhgim; dozë

Monitoring (2) (eg. Mother to be is put on the monitor)

Monitor (P.sh. nëna që do të lindë është vendosur në monitor)

Morning After Pill

Pilulë/tabletë kontraceptive që është e efektshme brenda rreth 36 orëve pas aktit seksual

Morning Sickness

Të përziera mëngjesore (te gratë shtatzëna)

Mother & Toddlers Club

Klubi për Nënat dhe Fëmijët e vegjël

Motor Neurone Disease (MND)

Sëmundja e Neuroneve Lëvizëse

Mourn, to

Qaj, vajtoj, pikëllohem

Mourning, to be in

Mbaj zi

Mouth-to-mouth resuscitation

Frymëmarrje gojë me gojë

Multicentre Study

Studim në shumë qendra

Multiple Sclerosis

Skleroza e shumëfishtë

Mumps

Shyta

Murmur

Murmurimë, murmuritje, shushurij

Muscular dystrophy

Distrofi muskulare përparuese

Mustard Operation

Operacion Mustardë (operacion i zemrës)

Myasthenia Gravis

Dobësi muskulare

Myocardial infarction

Infarkt i miokardit

Myofibroma

Miofibromë

Myopia, myopy Short-sighted, near-sighted

Miopi

N

NCT – National Childbirth trust

Shoqata Kombëtare e Lindjes së Fëmijëve

Nebuliser

Aparat që prodhon spërkatje të mirë të lëngut, që përdoret për të thithur ilaçin

Neglected

I lënë pas dore, shpërfill, braktis, lë pa bërë

Nephrons

Nefron (njësi funksionuese në veshka, e përbërë nga lëmshëza dhe një një kanalth shoqërues)

Neurosis see Psychosis

Neurozë

Nervous breakdown

Rënie nervore, shkatërrim nervor, (periudhë e sëmundjes mendore që shkaktohet nga depresioni ose stresi i rëndë)

Nettle Rashes

Urtikarie, kurtesh

Neural tube defect

Difekt/e metë e tubit neural

Neurology and Neurosurgery(Brain)

Neurologji dhe Neurokirurgji

NHS (National Health Service)

Shërbimi Shëndetësor Kombëtar

NHS Card

Kartelë e Shërbimit Shëndetësor Kombëtar

NHS Direct

Shërbimi Shëndetësor Kombëtar i Telefonit

NHS Trust

Shoqata e Shërbimit Shëndetësor Kombëtar

Neonatal Intensive Care Unit (NICU)

Reparti i Reanimacionit për të Porsalindurit

Night Sweats

Djersët e natës (gjatë natës)

Nil by Mouth

Agjë nuk duhet të futet në gojë (nuk duhet të hahet ose të pihet aspak)

Nipples

Thith, thumb i gjirit, puprri e sisës

Nocturia

I natës, natën

Non-continuous

E pavazhduar

Non-Contributory Schemes

Fonde pensioni pa kontributin e punonjësve

Nose Studs and Tongue Studs

Stoli e vogël (vath, unazë) hunde dhe gjuhe (të shpuara)

NSAIDs (Non-steroidal anti-inflammatory drugs) (gels and creams)

Ilaçe/barna kundra pezmatimit jo steroide (përdoren për lehtësim dhimbjesh, veçanërisht për te sëmundjet reumatizmale) (Xhel dhe kremra)

Numbness

Mpirje, pa ndjenjë

Nursery Nurse

Kujdestare fëmijësh (në çerdhe fëmijësh)

Nursery places

Çerdhe fëmijësh

Nursery places (First School)

Kopsht/ çerdhe fëmijësh

Nursery Teachers

Kujdestare fëmijësh

Nursing Staff

Personel kujdestar

O

Obstetrics (Pregnancy)

Obstetrikë

Obsessive-compulsive disorder

Çrregullim i fiksuar detyrues (që nuk të shqitet nga mendja) Personi ndjehet i detyruar të bëjë veprime të caktuara për të lehtësuar frikë/shqetësime të vazhdueshme ose mendime të bezdisshme

Occupational Diseases eg. Repetitive strain injury

Sëmundje profesionale

Occupational Therapists

Ergoterapist(mjekim nëpërmjet ushtrimeve fizike në punë)

Oesophagus (gullet)

Kapërcell, ezofag

Old-Age Pension

Pension i pleqërisë

Ombudsman

Funksionar i ngarkuar me mbrojtjen e të drejtave të qytetarëve

Oncology (Cancer)

Onkologji

Oncology screening

Ekzaminim onkologjik

Onslaught

Sulm i furishëm

Open-heart surgery

Kirurgji në zemër të hapur

Operative Record

Regjistër kirurgjik (i operacionit)

Ophthalmic Practitioner

Okulist (për sëmundjet e syve)

Ophthalmology (Eye Care)

Oftalmologji, okulistikë

Optician

Syzabërës, syzashitës

Orphan’s Pension

Pension për jetimët

Orthodontics

Ortodont, dentist

Orthoptic clinic

Klinikë ortoptike

Osteoporosis

Osteporozë, porozitet kockor

Otoscopy (Otoscope)

Otoskopi

Outbreaks

Shpërthim (inati, epidemie); trazirë, shpërthim

Outpatient

Pacient i jashtëm

Ovariectomy

Heqje kirurgjike e njërës ose të dyja vezoreve

Overload, to

Mbingarkesë, mbingarkoj

Over the counter medicines

Ilaçe nga farmacia (mund të blihen direkt nga farmacisti pa pasur recetë nga doktori)

Own accord

Me dëshirën e vet, vullnetarisht

P

Pacemaker

Stimulues kardiak

Paediatrics and Geriatrics

Pediatri dhe Gjeriatri

Pain Killing Drugs

Ilaçe/barna kundër dhimbjeve

Palliative Care Nurses

Infermiere e kujdesit të barnave paliativë (barna lehtësuese)

Pallor

Zbehje, zverdhje

Palpation Examination by touch

Palpim, ndierje me dorë (psh. e pulsit)

Panic Attacks

Kriza paniku (më kap paniku, e humbas toruan)

Papilloma

Papilomë, tumor beninj i indit epitelial

Paracetemol (eg. Calpol)

Paracetamol

Paralysis

Paralizë

Paraplegia

Paraplegji; paralizë e dy gjymtyrëve të njëjta sidomos e të dy këmbëve

Parkinson’s Disease

Sëmundje e Parkinsonit

Partially sighted

Shikim i pjesshëm

Patella (knee cap)

Gashtellë; kockë e kupës së gjurit

Patient’s record

Regjistri i Pacientit

Peak Flow Meter (asthma)

Pajisje/aparat që përdoret për të matur nxënësinë/vëllimin e mushkërive duke vëzhguar çrregullimet e frymëmarrjes si psh astma

Pelvic bone

Kocka e legenit/komblikut

Pelvic Clearance see ovariectomy

Hapësira e legenit, komblikut; (heqje e vezores)

Pelvic floor

Dysheme e legenit

Pelvic Inflammatory Disease (PID)

Sëmundje Pezmatuese e Legenit

Pelvis (hip) (Ileum, Sacrum, Coccyx)

Legen, komblik

Peptic Ulcer

Ulcer peptid

Percentage of disablement

Përqindja e paaftësisë, gjymtimit

Perennial Allergic Rhinitis (Hay fever sufferers have these symptoms throughout the year)

Rinit Alergjik i Vazhdueshëm/gjithëvjetor

Pericarditis

Perikardit, pezmatim i perikardit

Periodontal disease

Sëmundje peridontale (e mishrave të dhëmbëve)

Period Pains

Dhimbjet e menstruacioneve, periodave, zakoneve

Pernicious anaemia

Anemi pernicioze/e rrezikshme/e rëndë

Personal Record Book

Regjistër personal

Pertussis (whooping cough)

Kollë e bardhë, kollë e mirë

Pharmacist/Pharmaceutic

Farmacist/farmaci; farmaceutikë

Phlegm

Gëlbazë

Physical abuse see sexual + emotional abuse

Abuzim/keqtrajtim fizik

Physical bodily harm

Dëmtim trupor/fizik

Physically disabled

I paaftë fizikisht

Physiotherapist

Fizioterapeut, fizioterapist

Pin or Plate

Gjilpërë, kunj ose pjatë, pllakëz

Pins & needles

Gjilpëra dhe injeksione/gjilpëra

Pituary gland

Hipofizë, gjëndër hipofizë

Pityriasis Rosea

Pitiriazë e Zhiberit (sëmundje lëkure me njolla të rrumbullakta ngjyrë trëndafili)

Phenylketonuria (PKU) Test (Heel-prick blood test)

Analizë e gjakut të thembrës me shpim

Placenta

Placentë; shtrat i fëmijës

Plague

Sëmundje epidemike; murtajë; shqetësim

Plaster cast

Jaki, allçi

Platelets

Pllakëz e gjakut

Playgroups (or Playschool)

Grup-lojrash (takim i rregullt i një grupi fëmijësh të moshës parashkollore, organizuar nga prindërit)

PMT – Premenstrual Tension

Tension Paramenstrual (i paraperiodave)

Pneumococcal disease

Sëmundja pneumokokal (një baktere e shoqëruar me pneumoni dhe disa forma të meningjitit)

Pollen

Pjalm, polen; endëz

Poliomylitis (Polio)

Poliomelit; pezmatim i lëndës së përhime të palcës kurrizore

Polyp

Polip

Porter (in Hospital)

Portier, derëtar; (punonjës spitali që lëviz pajisje ose pacientë)

Port-wine Stain

Shenjë, njollë që nga lindja (nishan i kuq i errët veçanërisht në faqe)

Post-mortem examination

Autopsi

Postnatal Depression (more severe than Baby Blues)

Depresion i paslindjes

Post-operative Care

Kujdesi pas operacionit

Practice Patient Charter

Karta e Premtimeve të Mjekimit të Pacientit

Pre-eclampsia

Para-eklampsi

Pregnancy Book

Regjistër i shtatzanisë

Premature birth

Lindje e parakohshme

Pre-med

Paramjekim; mjekim paraprak

Premenstrual Syndrome

Sindromë paramenstruale; para periodave

Premenstrual Tension (PMT)

Tension Paramenstrual (i paraperiodave)

Prenatal

I paralindjes; për gratë shtatzëna

Pre-operative Assessment

Vlerësim para-kirurgjik, para operacionit

Pre-operative Care

Kujdes para operacionit, para-kirurgjik

Pre-operative Questionnaire

Pyetësor para operacionit, para-kirurgjik

Presbyopia

Presbiopi (hipermetropi që krijohet me kalimin e moshës)

Prescribed Drugs

Ilaçe të rekomanduara/këshilluara nga mjeku

Pre-school tests

Teste për fëmijë të moshës parashkollore

Prescription

Recetë e mjekut

Preventer (brown inhaler for asthma) see also Reliever

Aparat ngjyrë të kaftë për thithje ilaçi për astmën (parandalues)

Primary Health Care

Kujdesi Shëndetësor Parësor/Primar

Probe

Kontroll; shqyrtim; sondë

Professional Illnesses

Sëmundje profesionale

Prolapsed intervertebral limbs

Gjymtyrë ndërvertebrore e dalë

Prostate Cancer

Kancer prostatë

Prosthetic heart valves

Valvula protetike të zemrës

Prosthetic + Orthopaedic Appliances

Pajisje/Vegla protetike dhe Ortopedike

Provision

Rezervë ushqimesh; përgatitje; furnizim

Psoriasis see Vitiligo

Psoriazë; sëmundje kronike lëkure

Psychiatry Diseases of Mind and Emotions

Psikiatri

Psychological harm

Dëmtim psikologjik

Psychosexual counsellor

Këshillues psikoseksual

Psychosis see Neurosis

Psikozë; formë e rëndë sëmundjeje mendore

Pulmonar Embolism

Emboli e mushkërisë

Purposive or pseudo-legal torture see Gratuitous torture

Torturë e qëllimshme/me dashje ose Torturë pseudo-ligjore

Pyelonephritis

Pielonefrit; pezmatim i veshkës dhe i pjesës legenore të saj

Pyloric stenosis

Stenozë/ngushtim i pilorit (pilorik)

R

Radiology X-Rays

Radiologji

Radius

Kockë rrezore

Raised Bumps

Gungë e ngritur,

Rash (oozing, weeping)

Shpërthim në lëkurë, shpërthim puçrrash;

Rash (2) (Chickenpox, measles, roseola german measles, etc)

Urtikarie (nga fruthi); Njolla, pulla të kuqe

Reading the gauge

Lexoj/lexim i instrumentit matës

Recommended daily intake

Konsumim/harxhim i rekomanduar i përditshëm

Rectal-colon

Qarke të zorrës së drejtë/trashë

Recipient

Marrësi

Recurring disease

Sëmundje kronike

Red cells

Rruazat e kuqe të gjakut, eritrocit

Referral

Referim, adresim; 2) person i rekomanduar

Refractive errors

Divijim nga normalja (që ka të bëjë me syrin)

Reflux

Rrjedhje e kundërt; refluks; 2) Rrymë e prapshme, zbaticë

Registered General Nurse

Infermiere e Përgjithshme me Dëshmi Shtetërore

Registrar Same as consultant, replaces him sometimes

1) Shef klinike; 2) Nëpunës i gjendjes civile

Registrar of Births & Deaths

Nëpunës i regjistrimit të Lindjeve dhe Vdekjeve

Relapse

Përsëritje; rikthim

Reliever (Blue inhaler for asthma) (see also Preventer)

Aparat ngjyrë blu për thithje ilaçi për astmën (lehtësues)

Renal Calculus

Gur veshkor, gur në veshkë

Repeat Prescriptions

Recetë përsëritëse

Repetitive Strain Injury (RSI)

Dëmtim Përsëritës i Ndrydhjes/Përdredhjes (Gjendje ku kryerja e zgjatur e veprimeve të përsëritura, veçanërisht me duart, shkakton dhimbje ose dëmtim të funksionit në pejzat dhe muskujt e përfshirë)

Replacement

Zëvendësim, rikthim, vënie në vend

Residential Care

Kujdes rezidencial

Residential Care Centre

Qendër kujdesi rezidencial

Residential Care Home

Shtëpi kujdesi për rezidentët

Respite Care

Kujdes çlodhjeje/pushimi (kujdes i përkohshëm për persona të moshuar, të paaftë, të sëmurë, duke zëvendësuar kujdestarët e tyre të zakonshëm)

Retinopathy

Retinopati; sëmundje degjenerative jopezmatuese e rrjetëzës

Rheumatoid Arthritis

Artrit reumatoid

Rheumatology Joint and muscle disorders

Reumatologji

Rib cage

Kafazi i brinjëve

Ringworm (Tinea)

Trikofiti, qere, qerosë

Root canal Therapy

Terapi e kanaleve të rrënjës

Rosacea

Rozace

S

Sacrum

Kërbisht

Salmonella

Salmonelë

Sampling

Mostra të zgjedhura; zgjedhje mostrash; mostër

Scabies

Zgjebe; kromë

Scalp

Skalp; lëkurë e kokës

Scan

Bëj skanografi

Scapula (shoulder blade)

Shpatull

Scarlet Fever

Skarlatinë, fruth i keq, fruth i zi

Schizophrenia

Skizofreni

Sciatica pain

Dhimbje të nervit shiatik

Scoliosis

Skoliozë; shtrembërim anësor i shtyllës kurrizore

Screening

Ekzaminim, projektim, shfaqje

Seizures

Krizë; konvulsione

Self Employed Contributions 2 plans – 1 compulsory and 1 voluntary

Kontributet e të vetëpunësuarve

Self-Employed

I vetëpunësuar

Senile Dementia

sin. Alzheimer’s disease Demencë e moshës së kaluar; demencë e pleqërisë

Service Record Book

Libër Regjistër i Shërbimeve

Severe dislike of light

Mospëlqim i prerë i dritës

Severe throbbing earache

Dhimbje sëmbuese veshi e prerë

Sexual Abuse

Abuzim/Keqtrajtim seksual

Sexually Transmitted Disease (STD)

Sëmundje e transmetuar/përcjellë nëpërmjet marrëdhënieve seksuale

Shake well

Tund/shkund mirë, të tërën

Sheltered Accommodation

Vendstrehim, banesë, strehë

Sheltered Housing

Strehë për pleqtë dhe personat me të meta/handikapatët

Shingles

Herpes

Shivering and chills

Të dridhurit dhe ethet/të ftohtët

Shortness of breath

Kohë e shkurtër/shkurtësi e frymëmarrjes

Short Sight

Miopi, dritëshkurtër

Shoulder blade

Shpatull; kockë e shpatullës

Show (before labour starts)

Demostrim, paraqitje, ekspozim

Shrinking Lung Syndrome

Sindromë e tkurrjes së mushkërive

Shunt

Devijim, mënjanoj; spostim; drejtoj

Sick / Handicapped children Attendance Benefit

Ndihma e përkujdesjes së fëmijëve të sëmurë/handikapatë

Sickle cell gene carrier

Gen/Gjen bacilebartës i qelizës të çrregullimit të gjakut

Sickness (the socio-cultural reality of disease) see disease

Sëmundje

Sick Note

Shënim zyrtar për pushim në rast sëmundjeje nga mjeku

Sickle cell

Qelizë e çrregullimit të gjakut

Sickle cell (anaemia)

gene drepanositose causes the disease Anemi

Sickle cell carrier

Bacilebartës i qelizës të çrregullimit të gjakut

Sickness (sleepy sickness)

Sëmundje; të vjella

Sickness Benefit

Ndihmë për të sëmurit

Side effects

Efekt anësor

Sigmoid colon

Qarke e zorrës sigmoide

Sigmoidoscopy also known as Proctosigmoidoscopy

Sigmoidoskopi; vëzhgim me spekulum i pjesës së brendshme të qarkes sigmoide

Sinusitis

Sinuzit; pezmatim gjiri (sinusi)

Sister / Charge Nurse

Kryeinfermiere

Six weeks check (first medical check after childbirth)

Kontroll gjashtë javorësh

Skin grafts

Transplatim lëkure

Skin Dehydration

Dehidratim/tharje e lëkurës

Skin tag

Rritje, Lyth në lëkurë

Skull (cranium)

Kafkë, rrashtë e kokës

Slapped Cheek Disease

Sëmundja e gjuatjes së faqeve me shuplakë/shpulla

Sleeping pills

Hapa/ilaçe gjumi

Sluggish

I avashtë, i ngadaltë, i amullt

Slurring of speech

Shqiptim i keq; ngrënie e fjalëve

Smallpox see Chickenpox

Li, lija

Smear Test

Analizë/test për të dalluar shenja të kancerit të qafës të vaginës

Social Services

Shërbimet Shoqërore/Sociale

Social Supplement

Ndihmë sociale shtesë

Social Welfare

Sigurime shoqërore

Social Worker

Punonjës Social; i shërbimeve sociale

Spacers to use with inhalers

Ndarës, distancues

Spasm see cramp

Gulç, spazëm, hov, vrull

Special Care Baby Unit (SCBU) (see also Neonatal Intensive Care Unit)

Njësia/Reparti i Kujdesit të Veçantë të Foshnjeve

Speculum

Pasqyrë kirurgjie

Speech Therapist

Terapist i të folurit

Sphigmomanometer Reads the blood pressure levels

Aparat matës pulsi

Sphincter

Muskul unazor; muskul shtrëngues

Spina Bifida

Spina bifida; shpinë e ndarë

Spinal cord

Palcë e kurrizit

Spine

Shtyllë kurrizore, shpinë

Splanchnic nerves (greater / lesser / least))

Nerv përbrendësor

Spleen

Mërzi, shpretkë

Splenectomy

Splenektomi; heqje kirurgjike e shpretkës

Sport and Soft Tissue Injuries

Dëmtime sportive dhe të buta të indeve

Spouse + Former Spouse

Bashkëshort; burrë; grua dhe ish-bashkëshort/e

Sprain

Ndrydhje, përdredhje; ndrydh

Sputum

Pështymë; gëlbazë

Squint

I vëngër; vëngëri; shoh vëngër

Stair Lift

Ashensor në formë karrigeje

State Registered Nurse

Infermiere me Diplomë Shtetërore

State Budget

Buxheti i Shtetit

State Enrolled Nurse

Infermiere shtesë; ndihmësinfermiere

Static Quads

Kuadrat statik, i pandryshueshëm (këmbët)

Statutory Maternity Pay (paid by employer in the UK) see maternity allowance

Pagesë Materniteti e Ligjshme

Stem Cells

Qelizat bazë

Sternum (breast bone)

Dërrasa e kraharorit

Stiff neck

Qafë e ngrirë (që nuk e lëviz dot)

Stillborn

I lindur i vdekur (fëmijë)

Stitching

Qepje (e plagëve ose operacioneve)

Stoma

Gojëz, vrimë

Stomach ulcer

Ulçerë stomaku; plagë në stomak

Stones in the gall-bladder

Gurë në fshikëzën e tëmthit

Stones in the kidneys

Gurë në veshka

Stools

Feçe, jashtëqitje, nevojë

Strain

Ndrydhje, përdredhje

Strawberry naevi

(naevi – nevo)Nishane të kuq, pulla të kuqe të lindura

Stress Incontinence

Mospërmbajtje e tensionit nervor, stresit

Stress

Stres, tension nervor

Stress Test

Analiza/testi i tensionit nervor

Stretch marks

Shenjat e tërheqjes së mishit pas lindjes

Stroke

Goditje, paralizë

Stunt

Pengoj, frenoj (zhvillimin)

Stye

Byc, elbth, rrëxuell

Subarachnoid Haemorrhage sin Aneurysm

Hemoragji në formë merimange Qeskë e formuar nga zgjerimi i mureve të venave të mbushur me gjak

Subclavian catheter

Katater në kularthor (që ndodhet në kularth)

Subside

Largohet (rreziku); 2) qetësohet/fashitet (era, inati)

Sudden Infant-Death Syndrome (SIDS)

Sindroma e vdekjeve të foshnjeve papritmas, e paparashikuar

Sunbed

Shtrat për rreze ultraviolet

Supplementary Professional Schemes

Sistemet Profesionale Plotësuese/shtesë

Suppress

Ndaloj (gjakun)

Surrogate mother

Zëvendësim nëne; zë vendin e nënës

Survivor’s Grant

Ndihmë financiare për të mbijetuarit (të shpëtuarit nga një aksident, etj)

Survivor Pension

Pension për të mbijetuarit (ata që mbeten gjallë)

Suture removal

Heqje e fijeve (tek plaga e qepur)

Swab

Tampon 2) material për analizë

Sweat test

Analizë e djersës

Swollen

E enjtur, e fryrë

Synovial fluid

Lëngu i kyçeve

Synovial joint

Lëngu i lidhjes së kyçeve

Syphilis

Sifiliz (sëmundje e organeve gjenitale, ngjitëse dhe e transmetueshme)

T

Temporary absolute incapacity

Paaftësi e plotë e përkohëshme

Tendinitis

Tendinit (pezmatim i dejeve)

TENS Machine

Aparat Stimulimi të Nervit Elektrik nën Lëkurë (teknikë që ka për qëllim të sigurojë lehtësim të dhimbjes duke aplikuar elektroda nën lëkurë)

Termination

Mbarim, mbaresë

Tetanus (lockjaw)

Tetanoz (spazmë e vazhdueshme e një muskuli); sharrëz

Thalassaemia

Talasemi, anemi e viseve të Mesdheut

Theatre

Sallë operacioni

Thorough check-up

Kontroll i plotë, i tërësishëm

The Children’s Act 1989

Ligji i Fëmijëve i vitit 1989

The Chronically Sick & Disabled Persons Act 1970

Ligji i të Sëmurëve Kronikë dhe Personave të Paaftë i vitit 1970

The Health Services & Public Health Act 1968

Ligji i Shërbimeve Shëndetësore dhe Shëndetit Publik i vitit 1968

The Mental Health Act 1983

Ligji i Sëmundjeve Mendore i vitit 1983

The National Assistance Act 1948

Ligji i Asistencës (ndihmës) Kombëtare i vitit 1948

The NHS & Community Care Act 1990

Ligji i Shërbimit Shëndetësor Kombëtar dhe i Kujdesit të Sëmurëve të Komunitet i vitit 1990

Thoracic Vertebrae see spinal cord

Rruaza e kraharorit

Threadworms

Krimba zorrësh

Throbbing Headache Sharp, band like

Dhimbje koke me të rrahura therëse

Thrombosis

Trombozë, (formim ose prani e një trombi-mpiksje e gjakut në vena)

Thrush

Stomatomikozë (term i përgjithshëm për sëmundjet e gojës nga mykrat)

Thrush

Mugth (te fëmijët)

Tinnitus

Zhurmë (në veshë ose në kokë)

To discharge someone

Liroj dikë (nga spitali, burgu)

Tobaccoism Intoxication caused by tobacco

Nikotinizim, helmim kronik me duhan

Toilet (loo)

Nevojtore, tualet, WC, banjo

Toll (casualties)

1) Haraç, numri i vdekjeve që ndodhin nga aksidentet, sëmundjet etj 2) Pagesë, tarifë, taksë

Tonometer

Tonometër, aparat për matjen e tensionit (sidomos të tensionit brenda syrit)

Toxocara

Parazit nematodë

Toxocara canis

Parazit (krimb) nematodë tek qentë

Toxocara cati

Parazit (krimb) nematodë tek macet

Trachea

Trakea

Trachoma

Trakomë

Transducer (or Transdutor)

Shndërrues, dhënës

Transient Ischaemic Attack (TIA)

Krizë (atak) Ishemik Kalimtar

Trapped Wind

Gromësirë e bllokuar

Trauma and Orthopaedics

Trauma dhe Ortopedia (mjekësia që studion kockat)

Treadmill

Mekanizëm/aparat që përdoret për ushtrime i përbërë prej një rripi lëvizës të vazhdueshëm, mbi të cilin mund të ecësh ose vraposh

Tricuspid valve

Valvë trebarkushore

Trigger foods

Ushqim që jep reagim të shpejtë, të acaron

Triggers

I shpejtë, që reagon shpejt

Twin birth

Lindje binjakësh (dyshe)

Typhoid fever

Temperaturë e tifos

U

UK Childhood Mortality Rates

Përqindja e vdekshmërisë, vdekjeve fëminore në Britaninë e Madhe

Ulcerative Colitis

Kolit ulçeror (zorra e trashë me ulçerë)

Unable to cope

Jo në gjendje për ta përballuar (e papërballueshme)

Unemployment Benefit (Job Seekers Allowance)

Ndihmë për Papunësi

Unemployment Benefit (Scheme II) (Job Seekers Allowance)

Ndihmë Papunësie

Uninfected cell

Qelizë e painfektuar

United Nations (UN)

Kombet e Bashkuara

Urinary System

Sistemi urinar

Urine Specimen

Analizë urine (mostër urine)

Urology (Kidneys)

Urologji (studion veshkat)

Urticaria sin. Nettle Rash

Urtikarie, hithës

Ultra Violet A Rays (UVA Rays)

Rreze ultra violet me gjatësi relativisht të gjata valësh

Ultra Violet B Rays (UVB Rays)

Rreze ultra violet me gjatësi relativisht të shkurtra valësh

V

Vaginitis

Pezmatim i vaginës

Varicose veins

Variçet e venave (ënjtja e dhimbshme e venave)

Vegetative State

Gjendje vegjetative (e trurit) që ka të bëjë me rritjen

Vena cava (Superior/Inferior)

Venë e zgavërt e sipërme / e poshtme

Ventricle

Barkushe

Verrucae

Lytha ngjitës/infektues në shputën e këmbës; lyth, lez

Violence and abuse

Dhunë dhe abuzim, keqtrajtim

Viral illness (illness provoked by a virus)

Sëmundje virale (e shkaktuar nga një virus)

Virus (eg. cold, herpes, hepatitis, glandular fever, HIV)

Virus, mikrob

Vision Field

Hapësira e të parit (tek syri)

Vitiligo Destroy pigment cells

Vitiligo,(mungesë melanine dhe shpigmentim i lëkurës) Shkatërrim i qelizave pigmentuese

Voluntary Social Insurance Scheme

Projekti Vullnetar i Sigurimeve Shoqërore

Vomit projectile (shoots out)

Të vjella të menjëherëshme (shpërthyese)

W

Walking Frame see bed pan

Mbajtëse, mbështetëse për të ecur (përdoret nga personat e paaftë ose të dobët për tu mbajtur gjatë ecjes)

Walking stick

Shkop, bastun

Warden

Drejtor (institucioni) kujdestar

Warden-controlled property

Pronë e kontrolluar nga kujdestarë

Wart

Lyth, lez

Waters breaking

Plasja e ujrave (tek fillimi i procesit të lindjes)

Weaning

Prerje, heqje e gjirit (foshnjës)

Wedding Benefit

Përfitimet e martesës

Welfare Benefits

Përfitime Sociale

Welfare food

Ushqim falas

Well Man Clinic

Klinikë për analizat e meshkujve

Well Woman Clinic

Klinikë për analizat e femrave/grave

Wheezing

Gulçim, dihatje

Whiplash

Dëmtim i zverkut (nga aksidenti)

White cells

Rruazat e bardha të gjakut

White coat syndromeHigh Blood pressure only in presence of a doctor but normal otherwise

Sindroma ndaj rrobës së bardhë (Tension i lartë i gjakut vetëm në praninë e një doktori, por normal në kushte të tjera)

Whooping Cough

Kollë e mirë

Widows Pension

Pension për personat e lënë të ve

Wind pipe

Trake, laring, kanal i frymëmarrjes, skërfyell

Wound

Plagë

X

X-ray

Radioskopi; radiografi